Radu Szekely

Nordic Elite School

Director de Proiect

Radu Szekely este Director de Proiect al Nordic Elite School. Este profesor și lucrează de peste 25 de ani în educație, întâi în România, apoi o mare parte din timp în Finlanda, apoi din nou în România. A predat în învățământul preuniversitar și superior și în centre de educație pentru adulți, unde a dezvoltat o pasiune pentru învățarea pe tot parcursul vieții (lifelong learning). A pregătit profesori din diverse țări prin programe finanțate de Comisia Europeană, fiind și expert la Comisia Europeană în proiecte de educație și cercetare. A condus studii la nivel european privind impactul pregătirii profesionale continue a profesorilor și pentru a identifica modalități prin care se poate asigura transferul de bune practici la nivelul Uniunii Europene. A lucrat de asemenea la nivel global cu Consiliul Internațional pentru Educația Adulților (ICAE), printre altele coordonând analiza de impact a programelor organizației la nivel mondial. 

A coordonat sau a fost expert/consultant în proiecte de dezvoltare instituțională, de cercetare sau de inovare în educație finanțate de Comisia Europeană, Consiliul Europei, Consiliul Nordic, Swiss Development Fund. A coordonat programele internaționale ale Espace Pedagogie Formation France din Marsilia. A fost Director Educațional al winsedswiss România și Director General Adjunct al winsedswiss education group Elveția, contribuind la implementarea în România a modelului de învățământ profesional dual al Ecole Hotelliere de Lausanne.

A fost cinci ani membru în Comisia pentru Învățământ Liceal și Profesional a Consiliului Local din Turku, Finlanda. Între 2019 și 2022 și-a asumat roluri în Ministerul Educației din România. A fost consilier și director de cabinet al ministrului educației, poziție din care a coordonat elaborarea viziunii “Educația ne unește”. A fost numit secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil cu echitatea și egalitatea de șanse, fiind promotorul primelor unități de învățământ pilot din România, concentrându-se în special pe incluziunea echitabilă a copiilor în învățământul de masă și pe eliminarea posibilelor bariere sau a rutelor închise din parcursul de învățare.  

În 2016 a co-fondat Școala Finlandeză ERI din Sibiu și a coordonat, vreme de 5 ani, Finnish Teacher Training Centre, organizație furnizoare de programe de formare continuă pentru oameni de educație.

Experiența de până acum i-a dat posibilitatea să cunoască îndeaproape o mare parte a sistemelor de învățământ din Europa și din lume, cu nevoile și resursele lor, cu practici mai mult sau mai puțin eficiente. Pasiunea sa este să promoveze accesul echitabil la educație de calitate pe tot parcursul vieții, astfel încât orice persoană, la orice vârstă, să aibă șansa de a se dezvolta personal și profesional, de a-și atinge potențialul optim.